Meer Nieuws

Het einde van het jaar komt in zicht

Een goed moment om te kijken of er nog voordelen te behalen zijn. Een aantal WKR tips.

U kunt nog dit jaar profiteren van de tijdelijke verhoging van de vrije ruimte van de werkkostenregeling. In 2021 bedraagt deze 3% over de eerste € 400.000 van het totale fiscale loon van uw medewerkers en 1,18% over het meerdere. In 2022 wordt het percentage van 3% verlaagd naar 1,7%. Brengt u meer onder in de vrije ruimte? Dan moet u over het meerdere 80% loonbelasting (eindheffing) betalen.  

Let op: in 2021 heeft u een extra grote vrije ruimte. U kunt een overschot niet doorschuiven naar 2022.

Voor Corona ging een groot deel van de vrije ruimte op aan personeelsuitjes.

Nu we anderhalve meter afstand houden en thuis werken de norm is, lijken deze activiteiten wegens de maatregelen dit jaar lastig uitvoerbaar.

Er zijn wel andere mogelijkheden om deze ruimte te benutten.

Een belangrijk aandachtspunt bij onze WKR tips is dat de vergoeding of verstrekking wel gebruikelijk moet zijn. We denken graag met u mee. 

 1. Thuiswerkvergoeding
  Veel medewerkers werken nu thuis en maken kosten die zij normaal niet zouden maken. De verwarming blijft wat langer aan en de kopjes koffie en thee komen ten laste van het gezinsbudget. Medewerkers zullen het waarderen als u hen hiervoor een thuiswerkvergoeding aanbiedt. Het Nibud heeft onderzocht dat iemand met een vijfdaagse werkweek maandelijks € 43,30 extra kwijt is (dit is € 2,- per dag). De onbelaste thuiswerkvergoeding per dag valt onder de Werkkostenregeling. De vaste reiskostenvergoeding die veel medewerkers doorbetaald hebben gekregen tijdens het thuiswerken door Corona, kan nog tot 1 januari 2022 belastingvrij worden uitbetaald. Daarna moet u en medewerkers dus afspraken maken over de vergoedingen als de medewerker blijft thuiswerken.
 2. Bonus
  Het afgelopen jaar werd veel van uw medewerkers gevraagd. Als er voldoende vrije ruimte is, kunt u deze gebruiken om de medewerkers eenmalig te belonen. De bonus mag u netto uitbetalen, zonder extra werkgeverslasten. Indien u in eerdere jaren ook een bonus gaf, kunt u dit jaar er voor kiezen deze bonus netto in de vrije ruimte te brengen in plaats van deze als bruto te verlonen. Denk erom dat het totaal van de vergoedingen maximaal € 2.400 per persoon per jaar mag bedragen. De Belastingdienst hanteert dit bedrag als gebruikelijk.
 3. Uitruil van loon, z.g. cafetariaregeling
  De cafetariaregeling (uitruil) is gebaseerd op het behalen van een fiscaal voordeel voor de medewerker. Als mooi bijeffect profiteert de werkgever hier ook van.
  Wat er gebeurt bij het toepassen van de cafetariaregeling is het volgende: een deel van het belast loon wordt omgeruild voor onbelast loon voor de werknemer. Daarmee kan een mooie mix gemaakt worden met de uitgangspunten arbeidsvoorwaarden, keuzevrijheid voor medewerkers en verlagen van de belastingdruk. Een eindejaarsuitkering is een ideale bron voor een cafetariaregeling. Deze uitkering is belast en is als extraatje bovenop het regulier loon, geschikter om in te zetten dan regulier loon. Zo kan een eindejaarsuitkering bijvoorbeeld worden uitgeruild tegen een fiets. Overigens kan de uitruilregeling ook worden toegepast op de vaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer, voor zover die nog niet is benut.
 4. Gebruik de vakantie-uren
  Voorkom een duur stuwmeer aan vakantie-uren. De cafetariaregeling (uitruil) kan verder uitgebouwd worden door het overschot aan vakantie-uren in te zetten. Normaliter is het uitbetalen van vakantie-uren een dure optie voor uw medewerker. Bij voldoende vrije ruimte, kunt u de uitbetaling van die vakantie-uren in de vrije ruimte onderbrengen, zodat u dit jaar de uitbetaling ervan netto kunt doen. Zo vermindert u de reserve voor vakantie-uren, terwijl uw medewerker er meer aan over houdt.
 5. Veilige werkplek
  Fitte en gezonde medewerkers zijn belangrijk voor uw bedrijf. Voor veel medewerkers is het thuiswerken behelpen, zitten op een oude stoel of aan een keukentafel werken. U kunt overwegen een vergoeding of verstrekking te doen bijvoorbeeld voor een bureaustoel. Dit is een Arbo voorziening en valt onder de gerichte vrijstelling.

Mocht u nog vragen hebben, kunt u altijd contact opnemen met onze afdeling salarisadministratie, bereikbaar op telefoonnummer 050-3048090. terug